Художній керівник народного оркестру духових інструментів Микола Безушкевич: “Грати в оркестрі – особливе мистецтво”

В рамках серії «Закулісся професії» ми розмовляємо з Миколою Безушкевичем і Сергієм Оліферчуком про сьогодення народного оркестру духових інструментів ПУМу, його перемоги й творчі будні, згадуємо талановитих вихованців і говоримо про потреби колективу.

Народний художній колектив оркестр духових інструментів, який впродовж 25 років очолює художній керівник, диригент, відмінник освіти України, член Волинської організації Національної ліги українських композиторів Микола Антонович Безушкевич, – один із найстаріших колективів Палацу учнівської молоді. Свою насичену творчу біографію він почав у далекому 1947 року і дотепер активно виступає, перемагає на конкурсах, залучає талановиту молодь до виконавського мистецтва.

Цьогоріч знаному оркестру Палацу виповнилося 74 роки! Колектив пройшов усі сходинки творчої кар’єри від зразкового до народного, а в його архівах зберігаються численні відзнаки та дипломи переможців. Та духовий оркестр не стишує свого поступу й сьогодні. З великою гордістю розповідають Микола Анонович і Сергій Володимирович: «Звичайно, мінялися керівники, мінялися обличчя оркестру… Навіть важко зараз підрахувати, скільки разів за всю його історію колектив перемагав на міських, обласних, всеукраїнських конкурсах, за кордоном. Нас постійно відзначали: переможці, переможці! Двічі стали лауреатами Міжнародного конкурсу «Сурми» у Рівному, побували із виступами в Німеччині, перемогли у Міжнародному фестивалі духових оркестрів в польському місті Слупка».

І хоча багато конкурсів перейшли в онлайн, славетний духовий оркестр продовжує перемагати! Йому належить І місце у номінації «Краще оркестрове виконання вільного твору» Всеукраїнського фестивалю-конкурсу духових оркестрів «Армія – дітям!», який цьогоріч проходив дистанційно. Упродовж крайніх років музиканти брали активну участь в обласному огляді-конкурсі духових оркестрів «На марші миру» і постійно виборювали Гран-прі; готували і виступали в заходах до Дня Незалежності України, Міжнародного дня захисту дітей, Дня працівника освіти, взяли участь у патріотичній акції «Марш єдності» до Дня Соборності України і онлайн-події «Нам берегти тебе, соборну і єдину і нам твою історію творить!».

Духовий оркестр – це колектив, обличчя якого складають музиканти, і впродовж його існування кількість їх варіювалася від 30 до 40 чоловік щороку. Це вихованці та педагоги-музиканти Палацу. Основу складає мідна група інструментів, а також характерні інструменти (саксофон і тромбон) та перкуція (ударні).

До духового оркестру потрапляють не відразу. Цьому передує велика індивідуальна праця з вихованцями, розповідає Микола Антонович: «Це залежить від вихованця. В одного бувають яскраво виражені музичні дані – йому може вистачити рік, два, а іншому потрібно три й чотири роки. Але ми даємо можливість проявити себе всім! І в нас були такі учні, які старалися, не пропускали занять і показали гарні результати. Це залежить від педагога, який зможе знайти до нього «ключик», від організації навчального процесу і дисципліни. Це тривалий процес. Спочатку відбуваються індивідуальні заняття, потім в групі, ансамблі, і лише тоді юний музикант потрапляє до оркестру». Дійсно, бути гармонійною частиною оркестру – це і певний виконавський рівень музиканта, вміння чути інші інструменти. Справжнє мистецтво!

Ще одна складова роботи оркестру – його репертуар. «Наш репертуар умовно ділиться на 2 частини – концертне виконання на сцені і популярні пісні, які ми граємо на масових заходах для публіки», – при цих словах Миколи Антоновича його колега Сергій Володимирович показує велику теку з нотами церемоніального  і концертного репертуару. Загалом в оркестру 55 композицій, серед яких – народна музична спадщина, твори сучасних композиторів, класика, авторські твори Миколи Безушкевича.
Саме народний оркестр духових інструментів традиційно розпочинає великі концертні заходи Палацу учнівської молоді для лучан – задає тон і створює урочисту святкову атмосферу.

«За десятки років, протягом яких працює духовий оркестр, через нього пройшли сотні молодих виконавців. Окремі з них згодом стали студентами консерваторій і музикантами, деякі стали на нашу стежку, стали педагогами музичних училищ. Наприклад, Олександр Семенов, Ігор Блащук і Олександр Ручик, артисти Волинського естрадно-симфонічного оркестру, Владислав Козицький в цьому році закінчив консерваторію і працює педагогом, Олег Безушкевич закінчив Львівську консерваторію, працює за кордоном. Приємно, що колективом цікавляться і дівчатка, хоча їх не так багато: зараз в оркестрі на саксофоні грає Юлія Камєнєва, курсантка військового ліцею», – пишаються своїми вихованцями Микола Антонович і Сергій Володимирович.

«А чи є якісь нагальні потреби, проблеми в оркестру?» – цікавлюся в педагогів. Так, є, визнають вони. Музиканти використовують весь потенціал своїх інструментів, які потребують оновлення – на жаль, певна кількість їх вже давно «відіграли своє».

А зараз в репетиційній залі оркестру тривають заняття, звучить музика і лунають  молоді голоси. Попереду в славетного колективу – нові виступи, конкурси, перемоги. А ми побажаємо їм успіхів в оволодінні особливим мистцтвом – бути голосами злагодженого творчого колективу професіоналів.
У наступних публікаціях ми продовжимо знайомити вас із педагогами та вихованцями славетного оркестру.

Текст, фото зустрічі, фото і відео репетиції – керівниці гуртка “Юний журналіст” Марії Пилипчук
Фото, відео виступів – з архіву Дитячо-юнацької телестудії, керівниця Ольга Шкідина

Залиш коментар