Дистанційне заняття на тему “Фактчекінг в роботі журналіста”: презентація експертки, приклади і настанови юним журналістам

Як відомо, антична богиня інформації Фама (Чутка) була відома поширенням не лише правдивих звіток, а й пліток, пересудів, відвертих наклепів. Тобто, брехливі повідомлення поряд з важливими реальними фактами – це постійний супутник людства від античності і донині.
От тільки у ХХІ столітті брехня поширюється небаченими раніше темпами із розвитком соціальних мереж та інших новітніх способів обміну інформацією. Її нова англомовна назва – фейк (fake).

Одним із перших відомих прикладів поширення фейку через ЗМІ стала невинна, на перший погляд, історія з літературною радіопостановкою “Війна світів” за мотивами однойменного роману Герберта Уеллса на радіо CBS. Це сталося 30 жовтня 1938 року, напередодні Геловіну. Близько шести мільйонів слухачів почули у своїх радіоприймачах повідомлення з містечка Гроверс-Мілл штату Нью-Джерсі, де нібито розпочали свою інтервенцію на Землю марсіани. Вони мали неймовірної сили зброю, проти якої не могла встояти навіть армія. Кореспондент із місця подій розповідав про те, як інопланетяни спалювали будинки та жорстоко вбивали людей.
Коли на 40-й хвилині диктор нагадав, що в ефірі радіопостановка, його вже мало хто слухав – почалася паніка. Люди впадали в істерику, вискакували з вікон та благали поліцію про порятунок. Переляканий натовп масово виїжджав із міст, дороги переповнилися автомобілями, телефонні лінії були перевантажені. Дехто вимагав роздати зброю та замінувати дороги на шляху марсіан. З’явилися свідки, які ніби то бачили жахи інопланетного вторгнення. Лише вранці наступного дня паніка спала, люди заспокоїлися та стали повертатися до своїх домівок.

Архівний запис саме того запису 1938 року


Ця історія мала сумне продовження: 10 років потому еквадорське радіо «Кіто» вирішило повторити інсинуацію і транслювати схожу радіовиставу про атаку марсіан. Коли перелякані люди дізналися, що це розіграш, вони в пориві люті дощенту спалили будівлю радіостанції. Загинуло шестеро працівників компанії, серед яких родичі режисера постановки. Згодом він був змушений покинути країну. Аби втихомирити натовп, на вулиці Кіто вивели внутрішні війська.

“Фактчекінг в роботі журналіста” – ось така тема презентації журналістки видання Район.in.ua, редакторки проєкту “Брехунець” Світлани Кирилової для юних журналістів Палацу учнівської молоді.

ЗАВДАННЯ:
1. Перегляньте презентацію, занотуйте основні поняття: фактчекінг, маніпуляція, дезінформація.
2. Які стандарти журналістики пов’язані з фактчекінгом? Яким чином?
3. Які етичні засади роботи журналіста пов’язані з фактчекінгом?
4. Пригадайте з власного досвіду приклади, коли ви стикалися з фейками в інфопросторі. Як ви зрозуміли, що це брехня? Чи завжди це легко зробити?
5. Які є ознаки фейків? Перерахуйте і занотуйте не менше 5 ознак.
6. Підпишіться на новини видання “Брехунець” і перевіряйте там новини на достовірність. Порадьте це видання друзям і родині.

7. Отримуйте достовірну інформацію про новини міста, області в мережі Район – це видання не публікує фейків, маніпуляцій і джинси, дотримується стандартів журналістики.

Запам’ятайте “Білий список” онлайн-видань України, які за даними моніторінгу Інституту Масової Інформації, дотримуються стандартів журналістики.
Імовірність фейкових новин там мінімальна. Користуйтеся ними для власного інформування.

Укладено керівницею гуртка “Юний журналіст” Марією Пилипчук за матеріалами:
1. Вікіпедія,
2. Тарас Назарук “Із невинних жартів – у новинні”

2 comments

  • Оля Ганущак
    / Відповіcти

    1. Фактчекінг – це перевірка фактів, яка спрямована на те щоб виявити невідповідність між фактами та дійсністю
    Маніпуляція – це факти, які впливають на поведінку людей
    Дезінформація – це інформація, яка є неправдивою
    5. Недостовірні фото, відео, цитати, що використовуються для підтвердження інформації, однобоке подання фактів, коментарів, яскраві заголовки, помилки в тексті.
    В основному я не дуже дивлюсь новини та сайти з ними, але думаю що ТСН показує правдиву інформацію

    • Марія П илипчук
      / Відповіcти

      Олю, привіт! Дякую за твій коментар! Приємно, що матеріали по фактчекінгу читають, вивчають і коментують.
      А стосовно твоєї думки про правдивість каналу ТСН – зверни увагу на його рейтинг в “білому списку” українських ЗМІ у дотриманні журналістських стандартів. Яке місце у ТСН? Який відсоток дотримання професійних стандатів у ТСН?

Залиш коментар