Готуємось до конкурсу юних журналістів – пишемо есе

Стартував XI Всеукраїнський конкурс творчих робіт “Я – журналіст!“, і юні медійники ПУМу вивчають його теми, умови, аби долучитися до участі. Адже термін подачі творів, фото- і відеоробіт – 10 листопада, і в нас є достатньо часу на підготовку.

Однією з обов’язкових умов участі в конкурсі є написання есе на тему “Чим мене приваблює професія журналіста” поряд з основною творчою роботою.

Давайте вивчимо вимоги конкурсу до есе:
До творчої роботи (незалежно від номінації) учасник Конкурсу обов’язково додає (окремим файлом) есе довільної форми обсягом до 1 друкованої сторінки формату А 4 на тему “Чим мене приваблює професія журналіста”. Окремих вимог щодо типу та розміру шрифтів, відступів, кількості друкованих символів у есе немає. За бажанням, есе може бути записане учасником у формі відеозвернення тривалістю не більше 5 хвилин і самостійно завантажене ним на відеохостинг YouTube. Тривалість есе у формі відеозвернення не враховується у тривалість основної відеороботи. У разі запису есе у формі відеозвернення учасник надсилає організаторам (окремим файлом) посилання на опубліковане відеозвернення, яке повинне бути відкритим для перегляду іншими користувачами. Не рекомендується надсилання відеозвернення окремим файлом, не розміщеним на відеохостингу YouTube. Конкурсна робота без есе (в будь-якій формі – текстовій або відео) до розгляду журі не допускається.

Отож, давайте розглянемо, що таке есе і як успішно справитися з цим завданням.
Есе, есей (від франц. essai – спроба, проба, нарис)  прозаїчне висловлювання невеликого об’єму і вільної композиції, що виражає індивідуальні враження і міркування з конкретного приводу або питання і свідомо не претендує на вичерпну відповідь.
Жанр есе дозволяє вам висловитися максимально вільно, креативно і суб’єктивно.

Ось як це зробив початківець-першокласник у своєму есе “Ким я буду через 20 років”.

Як радять писати есе? Правильно! Креативно, Що криється за цим словом? Швидше за все, політ думки, оригінальність тощо. Ось так:
1. Тільки позитивна мова (описувати краще те, що є, а не те, чого немає).
2. Слова-зв’язки (вони допомагають плавно переходити з однієї частини до іншої).
3. Різна структура речень. (Читати речення правильної структури нудно. Нехай у вашій роботі будуть запитання, заперечення, а не лише стверджувальні речення. Пишіть різні за довжиною речення: поширені і короткі).
4. Зрозумілі слова і лаконічність (Розумійте значення слів, які ви вживаєте в есе, уникайте повторів слів і думок).
5. Активна життєва позиція, щирість і вдумливість! Розкажіть про переваги і труднощі професії, про свої перші здобутки на шляху до мрії – наприклад, ви вже займаєтесь в гуртку “Юний журналіст”!
6. Використайте цитати людей, які вас надихають. Це може бути епіграфом на початку есе, як підтвердження однієї з ваших думок в середині тексте або як висновок у фіналі.
7. Розкажіть про випадок з вашого життєвого досвіду, людину, яка яскраво змінила ваші уявлення про звичні речі і підштовхнула до змін, про кумира, чий приклад вас надихає.

Ось приклади цитат видатних людей про професію журналістики, які ви можете використати у своєму есе:
1. Ми, журналісти, говоримо публіці, куди стрибнула кішка. Далі публіка вже сама займається кішкою. Артур Сульцбергер 
2. Громадськість є справжнім шефом журналіста. Журналісти повинні писати не для працедавця, а для громадськості. Ів Аньєс 
3. Журналістика ― це і служба, і творчість, і вистава, і гра: з самим собою, з читачами, з головним редактором, з підлеглими, якщо вони в тебе є. Але коли в тебе виходить дійсно комусь допомогти, лише тоді виникає розуміння особливого сенсу цієї професії. Леонід Шаров
4. Журналістика – це рок-н-рол. В ній потрібен драйв. Валерій Калниш
5. Недостатньо бути “хорошим журналістом”. Важливо бути журналістом, якого знають. Віталій Голубєв
6. Все починається з віри в свої сили. Особливо в журналістиці. Матвій Ганапольський
7. Журналіст – це людина, яка має талант щодня заповнювати порожнечу. Дж. Вест
9. Журналістика – це більше, ніж професія. Журналістика – це не тільки репортерство: піти, побачити й розповісти про те, що відбувається. Журналістика – це свого роду спосіб життя. Любомир Гузар 

Пропоную ознайомитися з есе наших вихованок гуртка “Юний журналіст”, які були прийняті до Всеукраїнського конкурсу і опубліковані на сайті “Я – журналіст!” разом з творами учасників конкурсу з усієї України.
Натискайте на есе з прізвищами і читайте: есе Анни Пасеки, есе Анни Доренко, а також есе тележурналістки Анастасії Кушнарьової (вона теж брала участь в конкурсі, коли навчалася в гуртку ПУМу)

Отож, до роботи! Бажаю вам натхнення і переконливих перемог у найпрестижніших творчих конкурсах!
Чекаю на ваші есе)

Залиш коментар