“Бандура – це модно!” – на занятті у юних бандуристів ансамблю “Вишиванка”

Цей навчальний рік ансамбль Зразкового художнього колективу ансамблю бандуристів “Вишиванка” розпочав у форматі змішаного навчання – нового для усіх творчих колективів Палацу учнівської молоді. На щастя, обставини сприяють живому спілкуванню педагога – керівниці колективу Олени Хлєбнік та її талановитих вихованців. Довелося лише обмежити групові заняття і перевести традиційні концертні виступи з глядачами в онлайн.
У репетиційному приміщенні не стихають звуки бандури… Давайте заглянемо на заняття до юних музикантів!

Мене зустрічає Олена Аркадіївна і з гордістю показує бандури – ці народні інструменти знаходяться у кабінеті для проведення репетицій, адже не всі вихованці мають бандури вдома. Вона очолює колектив з 2000 року, але історія “Вишиванки” розпочалася ще в 1956 році! Зараз грі на бандурі навчається 32 школярі у двох вікових групах: молодшій до 10 років і старшій від 10 до 17 років. Переважно в колективі навчаються дівчатка, але і 4 хлопчики із захопленням обрали цей старовинний інструмент.

Іоанна Казакова саме репетирує з Оленою Аркадіївною нову п’єсу. Дівчинка впевнено тримає бандуру, адже вона займається в колективі вже не перший рік. Дуже подобаються їй виступи на сцені разом з усім ансамблем. Маленька бандуристка почувається впевнено, їй подобаються народні костюми учасників колективу і той піднесений настрій, який панує в концертній залі.

Під час заняття з маленькою бандуристкою Іоанною Казаковою

“Зараз ми в основному записуємо наші виступи на відео, – додає Олена Аркадіївна, – вчимося працювати перед камерою, публікуємо відео в інтернеті. І перемагаємо у дистанційних конкурсах!”. Цьогоріч ансамбль “Вишиванка” став лауреатом двох всеукраїнських конкурсів: “На крилах гарамонії” в Херсоні та “Талановитий Я” у Києві.

Обидва конкурси відбувалися дистанційно, а перемогу “Вишиванці” принесла пісня “Вишиваночки барвисті” (сл. Г. Комісарової, муз. Р. Лісової, аранжування С. Ябковської).

На наступне заняття до Олени Аркадіївни прийшли вихованки старшої групи Христина Денесюк і Мар’яна Костриця. Обидві займаються в колективі вже не один рік: Христинка – вже 6 років, а Мар’яна – третій. “Чим подобається бандура?”, – цікавлюся у дівчаток. “Бандура – це модно!”, – впевнено відповідають вони. На думку Христини, зараз про бандуру дуже багато згадок і розповідей, концертів і виступів молодіжних гуртів.
“А не заважкий, не завеликий вам інструмент?”, – продовжую допитуватись я. Дівчатка сміються у відповідь – вони справляються і займаються грою на бандурі з величезним задоволенням. Репертуар колективу охоплює українські народні пісні, класичні п’єси, твори сучасних українських композиторів. Наприклад, улюблений твір Христини – “Гавот” Генделя.

Репетиції колективу, зйомки тривають… Зараз ансамбль працює над новорічно-різдвяним циклом пісень. У творчих планах “Вишиванки” – нові конкурси, фестивалі і нові перемоги!

Текст, фото і відео заняття – керівниці гуртка “Юний журналіст” Марії Пилипчук

Залиш коментар