Педагоги музичної студії вивчали можливості сайту ПУМу як інформаційно-освітнього середовища

Сучасний педагог позашкілля активно використовує смартфон, ноутбук у своїй роботі, спілкується з дітьми дистанційно кількома каналами зв’язку, вміє фотографувати і знімати відео, працюючи в умовах змішаного навчання. Про можливості сайту ПУМу як платформи для інформування, навчання і звітності педагогів розповіла методистка інформаційного відділу Марія Пилипчук на занятті “Сайт ПУМу як частина інформаційно-освітнього середовища”, яке відбулося 23 грудня в рамках роботи методичного об’єднання музичної студії.

На початку зустрічі педагоги розглянули тему “Якою буде школа майбутнього? Світові тренди” і переглянули світові новини про те, як в Грузії вже функціонують надсучасні класи, а в Швеції відкрилися школи без класів і стін.

«Найближчі 3-5 років ще існуватимуть дві паралельні реальності, але через 10 років освіта істотно цифровізується», – говорить Лілія Гриневич, проректор Київського університету імені Бориса Грінченка, міністр освіти і науки України у 2016-2019 роках. Як зміниться роль вчителя і умовах такого переходу до дистанційного формату навчання? «Є міф, що вчителя може замінити комп’ютер. Проте дослідження говорять про те, що вчительська професія — одна з тих, які не зможе витіснити штучний інтелект», – відповідає на питання Лілія Гриневич.

В цей перехідний період вчитель має проаналізувати своє освітнє середовище і його перетворення в інформаційно-освітнє: дистанційне навчання неможливе без наявності стабільного інтернету, ноутбуків в учасників освітнього процесу, вміння ними ефективно користуватися. Педагоги музичної студії Любов Байгота (голова МО), Світлана Вишинська, Сергій Нікітін, Валентина Тимчишина, Святлана Яблонська, Світлана Цицарєва, Галина Грицюк, Людмила Омельчук і Олена Хлєбнік ознайомилися з тим, які можливості надає сайт ПУМу як частина інформаційно-освітнього середовища закладу.

Шкільні і позашкільні заклади сьогодні мають власні сайти і сторінки в соцмережах, де комунікують з батьками і вихованцями.
Сайт закладу – це насамперед його візитівка у віртуальному світі, основне джерело інформації про його діяльність, комунікативний інструмент із зовнішніми учасниками – батьками і дітьми, працівниками освіти і культури, партнерами. Він є готовою платформою для організації дистанційного навчання у разі повного чи часткового локдауну. Тому розвиток сайту є стратегічним напрямом у роботі колективу закладу, інвестицією в майбутнє позашкілля.

Учасники заняття закріпили віртуальну адресу ПУМу в своїх ноутбуках, здійснили вхід до персональних кабінетів, які вони будуть вчитися наповнювати необхідним контентом для вихованців.

Педагоги отримали практичні завдання, над виконанням яких будуть працювати самостійно:
1. Зробіть сайт ПУМу закладкою в своєму ноутбуці, смартфоні.
2. Вивчіть кожну рубрику сайту, перегляньте і оцініть контент.
3. Складіть стратегічний план наповнення контентом розділ свого гуртка у разі локдауну з неможливістю «живого навчання».
4. Визначіть, якими компетенціями вам потрібно оволодіти для створення відео, фото-матеріалів для дистанційного навчання вашого колективу (тичасового чи повного).
5. Проінформуйте вихованців та батьків про сторінку колективу на сайті ПУМу, регулярно нагадуйте про оновлення вашої сторінки (надсилайте посилання на готові публікації іншими засобами зв’язку у вайбері, телеграмі, фейсбуці тощо).
6. Які ваші пропозиції для покращення комунікації через сайт? (створити чи видалити певні рубрики, відкрити чи закрити коментарі…)

Заняття по ознайомленню з роботою сайту ПУМу будуть проводитися в рамках роботи методичних об’єднань для всіх педагогів колективу. Охочі запрошуються на індивідуальні консультації по функціоналу персональних кабінетів за попереднім записом до Марії Володимирівни Пилипчук. Постійну допомогу педагогам по роботі з сайтом традиційно надає Станіслав Слада.

Фото і текст Марії Пилипчук

Залиш коментар