Як протидіяти торгівлі людьми?

Україна є однією з країн транзиту і призначення у торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. З кожним роком зростає проблема внутрішньої торгівлі людьми. За даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації з міграції, понад 260 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.

Сучасна молодь не повинна стояти осторонь даної соціальної проблеми, а має бути поінформована та займатися просвітницькою діяльністю. У час безвізового режиму між Україною та Європейським союзом можливість подорожувати і працювати за кордоном збільшилася у багатьох українців. Але поряд з приємними враженнями та хорошим заробітком завжди може бути особиста небезпека потрапити в чорну схему експлуатації та торгівлі людьми.

Світлана Мілінчук, співзасновниця громадської організації «ВірГоу», аспірантка спеціальності «Соціальна робота» ВНУ ім. Л. Українки запропонувала лідерам переглянути фільм MTV EXIT «Життя на продаж», роль ведучої в якому виконала популярна співачка Джамала.

Після обговорення фільму спікерка зустрічі навела приклади ситуацій, що потенційним «продавцем» людей може бути будь-хто, незалежно від статі, віку та типу професії. Світлана Мілінчук озвучила варіанти, як подбати про особисту безпеку, подорожуючи Україною та відправляючись за її межі: обов’язково повідомити близьких та рідних про місце подорожі чи роботи, зробити копії білетів, документів та зберегти їх на Google диску, проговорити кодове слово з близькими та рідними, зберегти номери телефонів посольств, куди можна звернутися в разі небезпеки. Лише добре обізнана з даної проблеми людина може зорієнтуватися, правильно зреагувати на «солодкі» пропозиції та не попасти у павутину неприємностей.    

Голова міського учнівського парламенту Олександра Лугвіщик  

Залиш коментар