Про дистанційні репетиції, перемоги та флейту Пана: зустріч з юними музикантами оркестру “Дивограй”

Нова зустріч у серії інтерв’ю “Закулісся професії” – з юними музикантами та їхнім керівником Сергієм Нікітіним у репетиційній залі Зразкового художнього колективу оркестру народних інструментів “Дивограй” Палацу учнівської молоді. Як відбувалися репетиції оркестру під час дистанційного навчання, велике бажання артистів знову повернутися до сценічних виступів з глядачами, а також тонкощі музичного мистецтва – на ці та інші теми поспілкувалися з учасниками знаного колективу.

Оркестрова група знаного в Україні та Європі колективу “Дивограй” складається з класичних інструментів: баянів, скрипок, домр, бандур, сопілок, гітар, ударних. Та всі вони зазвучать гармонійно лише тоді, коли в руки їх візьмуть закохані в народну музику юні талановиті музиканти, і за помахом руки свого досвідченого педагога зможуть поєднати звуки своїх інструментів у загальному “голосі” народної мелодії. Ніжна сопілка нагадує щебет пташок у лісі, скрипки звучать, як людські голоси; барабани тримають ритм, як серцебиття…
Промовистий приклад: один із найдавніших духових інструментів сопілка, приміром, має кілька різновидів з характерними “голосами”. Окрім класичної, є схожа на пташку окарина або “зозулька”, флейта Пана або по-народному “ребро” та інші. І вихованці Сергія Панасовича майстерно володіють усіма ними!

Кожен інструмент – це унікальний голос з давніх давен, який доносить до наших сучасників народна інструментальна творчість. Сьогодні вони звучать в руках юних учасників колективу, а Сергій Панасович з гордістю розповідає про своїх вихованців, які вже мають солідний “стаж” навчання, сценічних виступів і перемог на всекраїнських і міжнародних конкурсах.

Того дня ми познайомилися з найактивнішими учасниками оркестру “Дивограй”, які складають його “кістяк”, із захопленням і старанністю віддають свій час опануванню виконавським мистецтвом. Це сопілкарі Ольга і Роман Бахматови, Максим Захарчук і Антон Сільвестров, баяністи Назар Боярчук, Андрій Лобач, гітаристи Олена Шмаровоз, Ліза Стрихарчук і Віктор Ковальчук. Насправді, майже кожен музикант володіє не одним, а декількома народними інструментами!

Творчі колективи переживають у наш час непростий, але необхідний перехід до віртуального життя. Не став виключенням і оркестр народних інструментів. Сергій Панасович контактував з дітьми за допомогою вайбера, скайпу, але не приховує, що це було складно. І причина полягала не лише у відсутності у дітей технічних можливостей і безперебійного інтернету, а й у тому, що навіть у якісному відеодзвінку неможливо зіграти разом двом і більше музикантам з акомпанементом, а тим більше – так, щоб зазвучав повноцінний оркестр. “Тому протягом дистанційного навчання вивчали індивідуальні партії у парі викладач – гуртківець. Зате ми суттєво “підтягнули” теорію музики”, – тішиться педагог.
Звичною практикою в роботі колективу стали відеозаписи виступу, робота у соцмережах. А солісти Ольга і Роман Бахматови здобули переможні місця у дистанційному Міжнародному фестивалі-конкурсі “Хіт-парад”!

Цей досвід став цінним ще й тим, що юні музиканти зрозуміли важливість “живих” репетицій, спілкування з педагогом і сценічних виступів. Вони з нетерпінням чекають на концерти за участю глядачів, бо дуже люблять атмосферу спілкування з публікою на сцені. Тому зараз вони дуже старанно готуються, аби не розчарувати своїх шанувальників. Колектив готує “Концерт для 2 баянів з оркестром” дрогобицького композитора Віктора Чумака.

Молоді люди з великим задоволенням займаються інструментальним народним мистецтвом у “Дивограї” Сергія Панасовича. Як розповідають, це не лише вподобання, а й відкриття власних талантів і розуміння, що народна музика – дзеркало душі та унікального характеру українців, сторінок нашої непростої історії.
Бажаємо нових творчих перемог юним музикантам!

Фото і текст – керівниці гуртка “Юний журналіст” Марії Пилипчук

1 comment

  • Ірина
    / Відповіcти

    Вітаємо юних талантів

Залиш коментар