Тиждень заходів, присвячених 35-річчю Чорнобильської аварії: екскурсія на РАЕС, фотовиставка, зустрічі й покладання квітів

Напередодні Дня пам’яті Чорнобильської трагедії, Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф вихованці, випускники і педагоги Палацу учнівської молоді взяли участь у низці заходів із вшанування подвигу мужніх учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС. Всі тематичні події протягом 15-26 квітня відбувалися у тісній співпраці з Волинською обласною організацією “Союз Чорнобиль України”, яку з позашкільним закладом поєднують багато років плідного спілкування.

Тиждень вшанування стартував ескурсією до Рівненської АЕС, що знаходиться у місті Вараш. Екскурсанти пройшли ретельний контроль на пропускному пункті об’єкту, оглянули операційну залу і побачили, як здійснюється контроль і керування “мирним атомом”.

У вестибюлі Палацу відкрилася виставка світлин “Чорнобиль не має минулого часу” випускника закладу Миколи Балабаша, який днями побував у Чорнобильській зоні та зазнімкував сюрреалістичні пейзажі, занедбані будівлі, які були покинуті людьми у поспіху 35 років тому. Мертві міста із отруєною землею справили надзвичайно сильні враження на хлопця: “Велич і розміри електростанції та самого реактора вразили мене. Там багато рятувальної техніки, купи брухту надсучасного комп’ютерного обладнання, а ще музеї пам’яті та пам’ятники героям-ліквідаторам, що першими загинули, рятуючи нас. Безлюдні міста та села, пусті будинки, вулиці, ігрові майданчики, магазини, школи… Всюди блукають бездомні тварини, розкидані покинуті речі. Лише таблички з назвами населених пунктів та номерки будинків, що збереглися в музеї, нагадують про те, що тут колись вирувало життя та розбудовувалося молоде місто Прип’ять”.

24 квітня на Алеї захисників луцького парку культури та відпочинку імені Лесі Українки відбувся мітинг-реквієм, організаваний спільно ВОО “Союз Чорнобиль України”, заступником директора ПУМу Оленою Балабаш і методистом закладу Любов’ю Дідик. До заходу Любов Данилівна залучила вихованців гуртка “Ми – лучани”, керівницею якого вона є вже багато років.

Під час заходу Федір Рузак, голова Волинської обласної організації «Союз Чорнобиль України», звернувся до присутніх з побажаннями здоров’я і вручив грамоти, подяки, пам’ятні медалі чоловікам і жінкам, які ціною своєї самовідданості і здоров’я запобігли поширенню радіаційної біди Україною, Європою. Серед відзначених – вдова учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Любов Дідик. Спеціально до цієї дати Олена Балабаш підготувала альбом «Фотоспогади» про численні тематичні зустрічі й заходи, які відбулися спільно зі спілкою чорнобильців у стінах ПУМу, а також поза ними.

Фіналом тижня заходів стало вшанування пам’яті героїв-чорнобильців 26 квітня на Меморіалі Слави разом з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, представниками міської влади, духовенства, військових, волонтерів, переселенців, членами родин, друзями, молоддю.
Пам’ятаємо і шануємо Ваш подвиг, дорогі герої-чорнобильці!

Текст – керівниці гуртка “Юний журналіст” Марії Пилипчук
Фото – заступниці директора ПУМу Олени Балабаш, авторки.

Залиш коментар