Юні писанкарі гуртка “Художній розпис” готуються до Великодня. Фоторепортаж

У світлому затишному приміщенні – передчуття свята. На великому спільному столі горять свічки, лежать писачки і яйця, які у дитячих рученятах скоро перетворяться у Великодні писанки. На наших очах відбувається справжнє диво. Спостерігайте разом з нами на занятті гуртка “Художній розпис”!

Оксана Бицюк працює керівницею гуртка “Художній розпис” Палацу учнівської молоді близько 8 років. Зараз в творчому колективі займаються 60 діток у 4 групах. Окрім 2 груп безпосередньо в закладі, Оксана Андріївна проводить заняття в луцьких навчальних закладах – ліцеї №28 і школі №25. Цікавою розповіддю, увагою до кожної дитини, фантазією і досвідом ця талановита мисткиня надихає дівчаток і хлопчиків на створення унікальних творчих робіт. Сьогодні це писанки!
Оксана Андріївна розповідає: “Щороку традиційно розписуємо писанки. Діти дізнались про 4 основні види розпису великодніх яєць: крашанки, крапанки, дряпанки і писанки. Вивчивши технологію послідовності виконання, вчаться власноруч робити крапанки свічкою та писачком. Розписують писанки, ознайомившись із значенням символів та кольорів на ній, традиційним поділом”.

Діти натхненно працюють: акуратно виводять візерунки на поверхні яєць писачками, занурюють яйця у підготовлені фарбники, роздивляються, якими неповторними у кожного виходять писанки. “Під час занять, ознайомлюючи з різними техніками, вкладаючи у дітей знання та вміння, одним із головних моїх завдань, як педагога, вважаю створення хорошої дружньої, теплої атмосфери, щоб дітям було затишно та цікаво”, – коментує Оксана Андріївна.

“Вам подобається?”, – запитую в дітей. “Дуже!”, – хором відповідать юні писанкарі і дружно показують свої творіння. Гарно вдається! І у вихованців Оксани Бицюк є досвід переконливих перемог: “Вихованці є учасниками та переможцями багатьох міських та обласних конкурсів, таких, як “Сонце України в наших руках”, “Рятувальники очима дітей”, “Охорона праці очима дітей”, “Осіння мода”, “Сторінками творчості Лесі Українки” та інших”.

Оксана Андріївна розповідає: “На заняттях нашого гуртка вивчаємо різноманітні техніки виконання.Займаємося петриківським розписом, розписуємо різні побутові речі: скриньки, дошки, лопатки тощо. Любимо малювати пальчиками – пальцевий розпис. Виконуємо розпис на склі, що завжди захоплює дітей легкістю та невибагливістю виконання та завжди чудовим результатом. Вчимося виконувати розпис на тканині, грунтованій желатином. Працюємо у графічних техніках різноманітними матеріалами: гуашшю, аквареллю, крейдою, пастеллю, олівцями, фломастерами, вугілям. Виконуємо граттаж на власноруч підготовленому вощеному папері. Розписуємо декоративним розписом старі платівки, диски, тарілки, створюємо цікаві картинки та виконуємо малюнки на різноманітних поверхнях: на дерев’яній основі, на білому та тоновому папері, картоні, ДВП, грунтованих скляних пляшках і навіть шматочках ролетних штор”.
Дуже подобається дітям працювати у нетрадиційних техніках – наприклад, малювати ватними паличками, шматочками картоплі, ватою, серветками, зім’ятим папером. Тоді творчий процес нагадує нову несподівану гру і активізує дитячу уяву. Переконатися в цьому можна було на перегляді виставки гуртка “Художній розпис”, яка вражала багатством і різноманіттям робіт вихованців Оксани Андріївни.

Як і решта творчих колективів Палацу учнівської молоді, гурток “Художній розпис” адаптував роботу з вихованцями в змішаному навчанні. Оксана Андріївна ділиться досвідом:”Спочатку було незвично і важко. Через чимале навантаження у школах під час дистанційногонавчаня, були побоювання, що вихованці відмовляться дистанційно займатися на гуртку. Проте, надсилаючи виконані роботи, діти вражали своєю активністю, особистим баченням, творчістю”. Отож, змістовне дозвілля в гуртку не стихає!
А ви вже розписали свої писанки до Великодніх свят?

Текст і фото заняття – керівниці гуртка “Юний журналіст” Марії Пилипчук
Фото виставки робіт вихованців “Художній розпис” – Оксани Бицюк

Залиш коментар